måndag 7 december 2009

Multimedialistan 2009! Plats 27: Lite svensk indie!



27. The Radio Dept: David (Labrador) och Skansros: Ett Sätt Att Se På Saker (Luxury)
Äntligen lite svensk indie! Många har ringt och många har bankat i kontorsväggarna och undrat "var i hela fridens namn har all den svenska indiemusiken tagit vägen?!" Och då har vi svarat att "den har aldrig varit iväg, den är här där den alltid har varit, på plats tjugosju!"
Och finare grejer än the Radio Depts David och Ett Sätt Att Se På Saker med Skansros kan man knappast ha! Att sätta David så här långt ner är ju nästan oförskämt, i synnerhet när dom har så mysigt Herbert List-foto på omslaget!

Och man kan säga att där knyter vi ihop de två låtarna och deras idévärldar. The Radio Dept har suttit och bläddrat i fotoböcker precis som Morrissey satt med nosen i sjukhusbibliotekets Cecil Beaton-böcker och Roger Mayne-böcker när han skulle plocka bilder till The Smiths' och solokarriärens omslag. Och med Morrisseys idéer och uppenbarelse dunkandes i huvudet, kroppen och i det steriliserade skrevet har Skansros (som numera heter Skansen efter att ett tag ha hetat Stinsen Brinner) överallt satt upp postit-lappar på vilka det står "Obs! Får inte glömma att få med intelligenta namndrop och referenser i texterna!" Och detta är inte kritik. Det är bara att det blir så hjärtskärande gulligt att ens mammahjärta smälter när dom sjunger "om Erik H. Erikson var här nu, vad skulle han säga?"

Fan. Ett Sätt Att Se På Saker är ju den bästa låten någonsin. I alla fall sedan den här. Eller sedan den här svenska New Order-låten, som alla kommer att glömma när dom slösar bort sina liv på att göra listor och ska sammanställa listor över detta-snart-inte-längre-pågående-decenniets bästa låtar.