onsdag 9 december 2009

Multimedialistan 2009! Plats 19: Nick & Dick, män med kamera!19. Avedon Fashion 1944-2000 (Harry N. Abrams) och Nick Knight (Collins Design)
Alltså det är kul att det finns lite killar som väljer att plåta tjejer (och lite andra grejer). Det har alltid funnits några i alla tider som plåtat quinnor i snygga kläder. T ex var Josef från Nasaret inte alls snickare som ofta påståtts, utan han plåtade ofta tjejer med sin kamera som han fått av nån polares farsa.

Och här har vi två böcker med två lättgillade fotografer. Richard Avedon-boken bör man såklart ha, liksom i princip alla de andra 573 Avedon-böckerna "där ute". Sen att man just nu kan känna en viss mättnad på "Dick" är en annan sak. Det är ju bara ens eget fel.
Mastigare, maffigare och matigare samling med Avedons modefoto, tjusiga quinns och kläder som faller fint mot kropp och knopp, får du leta efter.

Nick Knight-böcker finns det desto färre av, nämligen bara en sedan tidigare, Nickknight, utgiven på Schirmer/Mosel 1994, vilken känns ganska daterad (utöver denna finns även "Skinhead" från 1723 och "Flora" från 2001, den senare tillsammans Peter Saville).

Nick Knight kan inte påstås jobba med "klassiskt rent modefoto", med vilket vi menar Avedon och Penn-inspirerat. Nick Knight testar alltid något nytt, och det han gör känns under minst en säsong som rymdteknik inne i en mörk, ekande grotta.
Nick är fantastisk tycker vi. Och han har varit det så länge nu. Att denna uppsamlande bok dröjt till nu är egentligen galet, men det får det hela att kännas ännu mer fantastiskt.

Köp den som julklapp till alla du känner flyktigt, mittemellan och superbra.