torsdag 13 november 2008

Multimedialistan: Det bästa från 2008, plats 10-1!


Med skogen och fälten som närmsta grannar och inspirationskällor har vi nu tillsammans med personalen på Jonsboda Gård lyckats komma fram till vad som var allra bäst i test under 2008. Äntligen vägs ände!

10. Noir Désir: Le Vent Nous Portera (Singel, Mindless Boogie)
2008 var det stora "dansa med en zigenare"-året. "Äntligen", har det utbrustits lite varstans. Och ska man baka en kaka på en sådan fransk piruett då ska du toppa den med just denna lilla hästochvagn-dängan! Dina föräldrar kommer gilla den! Egentligen från 2001 men här och nu uppfluffad för det lilla karavangolvet. Merci, alltså.

Nä, 2008 var året då Holland var på "allas läppar" för att man upptäckte denna  dödsbäddsfärgade mjukissvårlåten från 1986. Killarna och tjejerna på 4AD hörde den och insåg att dom måste få ge ut den på sitt lilla stora snyggindiebolag. Och tjolahejtjolahoppsansa vad den smälter in glidarfint bland Cocteau Twins, Dead Can Dance och framförallt This Mortal Coil-trollen. Jag fattar inte ord, men tror på vartenda ett han (!) sjunger. En låt att födas, giftas, förgiftas och begravas till.

8. Jessica Todd Harper: Interior Exposure (Bok, Damiani Editori)
Ja, jag har ju pratat om den tidigare här. Men som du förstår har den inte tappat i lyster, glans, schwung och framkallning av centraleuropeisk, stel eufori.

7. Pocketknife & Cousin Cole: Tambourine Dream (Blandskiva, Flagrant Fowl)
Det här är blandskivan dina barn kommer fråga efter "när det är dags". Pocketknife & Cousine Coles känsla för att plocka låtar från då och nu, och fixa till och förfina dom, är just nu ojämförbar. Ibland fixar dom till ganska jobbig stökmusik. Men inte här, här är det bara sheer, utter brilliance. Dom tokarna har till och med gjort en liten, fantastisk reklamfilm för den lilla illegala kompaktskivan. Den börjar verkligen ta slut, men tänk på dina barn: Leta upp den! I väntan kan du köpa tre fantastiska originalversioner: Beirut: Scenic World, Iron & Wine: Each Coming Night och Nico: I Keep It With Mine. Gött ska det va´.

6. Kelly Klein: Pools (Bok, Rizzoli)
Let´s get cool in the pool! Har jag sagt att det är ett fantastiskt bildmaterial? Ja, i princip.

5. Andrew Kuo: Diagram (The New York Times)
Ska vi säga att Andrew Kuos diagram var årets absolut roligaste och snyggaste underhållning? Ja, och då har vi ända försett folket med årets underdrift. Till slut blev det kul att läsa om musik.

Det måste inte sägas men Hercules & Love Affair är inget särskilt kul gäng. Men detta är Euforibralla, och i synnerhet i Frankie Knuckles självklara förbättring. Antony sjunger så att man kan inte annat än dansa, klappa händerna, snyggråta, skratta, dansa, klappa händerna, snyggråta, dansa. As a child I actually knew att det här var meningen med livet. Du med.

3. Brett Anderson (Två soloalbum, Drowned In Sound resp. Edel)
Det är lätt att känna ett medelointresse inför Brett Anderson 2008. Tills man lyssnar på hans två soloskivor från i år respektive fjol. Det är inte annat än lågmäld briljans med en nisse som sjunger bättre än nånsin. Att lyssna på Suede 2008 må kännas lite skumt, att lyssna på "Britt" är en nödvändighet nu när hösten och vintern är ett faktum. Börja med Love Is Dead och Chinese Whispers och dubbelklicka sen på varenda låt. Det är okej att vara tjusigt modemagasinsdyster. Känn dig lämnad i sticket – och gilla det!

2. Esquire US (Tidning)
Tänker man lite normalt så borde rimligen varje nummer av amerikanska Esquire vara ett årsprojekt. Men overkligt nog är det (givetvis) inte det. Men ser man till briljansen i penna,hjärna,  indesign, illustrator och allmänna skills så måste dom vara komplett galna hela gänget. Du har aldrig så roligt som med Esquire. The original tidning som lyckas lämna krigsrapporter, driva gäck med män i sexspalt, lära män veta hut och klä av ladies ganska mycket och göra det med sådan självklarhet och elegans att redan hälften hade varit lyx. Gör dig själv en tjänst och skaffa en prenumeration nu. 

1. TieDye: I Feel Electric (Singel, Italians Do It Better)
Ja, egentligen är det ju Rubies låt, men TieDyes remix är ju så stillsamt himlastormande att man inte kan annat än se det som deras låt.  Ja, även denna har jag nämnt tidigare. Jag förstod väl direkt när jag hörde den att det blir inte bättre än såhär. Och det blev det heller inte. Tackochlov. För fick jag bestämma hur världen skulle vara så skulle den vara precis som denna här. Ät, drick och ligg med den. 
Life is great.