måndag 10 november 2008

Multimedialistan: Det bästa från 2008, plats 30-21!


Aah! Förutom att det lite känns som att pappsen sitter i rullstol så är allt så underbart! Samtalet! Färgerna! Sofias perfekt veckade shorts! Silverskägg! De nästan bärbara möblerna! En väska med böcker som är bra att ha med sig när man ska ut och lägga sig i gräset i Buenos Aires en alldeles vanlig, underbar, tidig kväll som vi fått till låns av Herren Jesus!  Och ja, jag blir lite sugen på henne där hon ligger och ha det sådär alldeles skönt. Hel och ren. Ett stort tack till killarna och tjejerna på "Vittan".

Mmm, detta är fint. Så fint att han skickar med den hjärtliga texten på handskriven, stencilerad A4. Lite dans, lite tårar för det lilla hemmagalleriet, lite pink champagne.

28. Daniele Baldelli: Cosmic-The Original (Blandskiva och bok, Mediane), Cosmic Disco?! Cosmic Rock (Blandskiva, Eskimo Recordings) 
Det ska alltid, då som nu, vara en tossig, glad italienare för att det ska bli det lilla extra. Om tidigare listade blandskivan Sleepwalk mosade festen så får dessa skivor festen att vara ända till påska. Fem låtar ingen ska behöva leva utan: Fra Lippo Lippi: Say something (i Baldellis tappning), Romantics: A Night Like This, Tony Espositos: Pagaia, Chris Hinze: African Rapness och Translator: Break Down Barriers (återigen; i Baldellis tappning). Många försöker göra samma danstårta som "Balle" gjorde för mer än 25 år sedan, men vad dom får ihop är i jämförelse knäckebröd.

27. Tiffany Godoy: Style Deficit Disorder (Bok, Chronicle Books)
Om Tokyos gatumodescen (Harajuku?) och, nä, jag har verkligen inte full koll, men nevermind. För det är typografin det handlar om, det är därför du ska ha den här boken. Det är oj, oj, oj, det är skoj, skoj, skoj, det är pill, pill, pill och framför allt fint... nej, snyggt, nej...läckert, läckert, läckert (tack för att jag fick låna det ordet)! Very well done, Tomoyuki Yonezu.

26. Marion Bataille: ABC3D (popupbok, Roaring Brook Press)
Du har ett alfabet. Det hoppar upp. Det är roligt, det är smart. Det är ganska stort. Se kalaset här.

Allt det fina man ser långt, lång innan dom spelar sången som dom spelar när filmen är slut.

Aah, dom gör om varandras låtar och då blir det så där skönt som det bara kan bli med en tvål från Dove.

Växer som ost i munnen! Och du vill ha den där hela dan, hela kvällen! Och du låter den vara där fast dina vänner säger, "men du,du kan inte ha den där osten i munnen hela tiden!" Men det kan du. Bättre än albumversionen.

22. Bob Colacello: Out (Bok, Edition 7L)
Oj, vad svårt att sälja in det här bokprojektet. Mannen som för Andy Warhols´s Interviews räkning dokumenterade New Yorks uteliv under sjuttio-åttiotalet, tänker att man kanske skulle ge ut det hela i bokform. Visst, absolut. New York är lamt, Bianca Jagger är ful, snygga kändisar med saker i kroppen, på natten är inte kul på bild. En annan gång kanske.

21. Peter Beard (Bok, Taschen)
Jag är man, jag är snygg, jag mår bra när jag har nakna giraffer, lejon och kvinnor omkring mig och jag hänger lös med Jackie och jag är manisk konstnär. Två fantastiskt vackra böcker i kassett som till och med luktar utöver det vanliga. Släpptes ursprungligen i överdimensionerad storlek med tillhörande bord (tjena!). Den här gången är allt lite rimligare. Lägg ett lejon ute i trädgården, en heldlös mängd urklippta bilder från glossy magasin runt lejonet och ramar in allt med dina finaste stenar, och vips så har du gjort en Peter Beard. Fast lite sämre, tyvärr. Och den dagen ens dagböcker ser ut som farbror Skäggs ska man antingen bli orolig eller lyckogråta.

Fortsättning förföljer...