måndag 22 december 2008

En bland-cd till mormors alla ex-kex!


Sitter du där och våndas över att du fortfarande inte lyckats hitta lämpliga julklappar till mormors alla ex-kex? Jamen du, tjonga då ner dom här elva låtarna på en compact disc, rita en fin teckning som mäter 12x12 cm, så är klapparna kirrade! 
Elva låtar som inte kom med på multimedialistan för 2008 eller låtar som uppstod efter att listan var ivägtjongad i faxen. Några knepiga, några plättlätta i en blandning som känns lördagsunderhållning. 
Några hastiga kommentarer från personalen på Karolinskas akutmottagning (som håller stängt hela jul- och nyårshelgen): 

1. Claire Hamills Moss (en marginellt svårare version av Enya), från skivan Voices från 1986 som är en finfin acapellaskiva (tjingtjong!), låter mumsmums i skogen utanför Berlin. Skivan låter så mumsigt att jag var tvungen att välja TVÅ låtar som låter gött i skogen.

2. Sen att en låt med Portishead från i år kunde låta så himlastormande fantastiskt som Magic Doors hade jag inte kunnat gissa mig till ens om jag hade fått gissa en miljard gånger. 

3. Men den stora glömskan när multimedialistan gjordes är verkligen att jag helt glömde att First Floor Power helt ofantligt otippat gjorde en skiva som innehöll en näve låtar som var tio poäng fantastiskt! Emellanåt buggar dom som värsta Fela Kuti. God Damn Your Fingers är en av årets fem utan tvekan bästa låtar.

4. Den följer man upp med den Talking Heads-spelar-Windowlicker-av-Aphex Twin-klingande You Know What I Would Do med Matthew Dear. Tvåochenhalv minut arty och tjusig pop. 

5. Och att sen få en av förra årets bästa låtar, Absynth av Woolfy vs Projections, i en liten Marcus Worgull-mix, jamen säg,om inte DET är julhelg, vad är då julhelg?!

6. Att sen bjuda sig själv på Tensnake-mixen av Embassys Lurking (With A Distance) är lika härligt som det var och är att lyssna på klubbversionen av Happy Mondays Hallelujah. Fast lite snabbare. (Vanliga versionen är grön gubbe den med.)

7-8. Sen när man är själv men inte ensam, då står man där och dansar sig lullig och mullig till Darins Breathing Your Love och Pinks So What och dom två låtarna är ju också bland årets allra, allra, allra bästa! 

9. Men nu har man blivit alldeles tossig i lilla huvet så varför då inte mysa ner sig med en liten rockballad från -håll i stjärten!- Oasis (!!!), för deras I´m Outta Time låter ju som när man åker som passagerare i en slowmotion-bil och man minns, minns, minns en massa rockballad-saker från förr! En pojke! En flicka! En tjej! Ett hus! En affär! En kokt, kall korv! 

10. Och sen för att allt ska bli som alldeles precis  innan, så rundar vi av med ännu en Claire Hamill. Ut i skogen allihopa, där hon, Clarie "Wick" Hamill, står och fågelropar Tides med lilla kören från Smögen.