torsdag 29 januari 2009

New York-tips!


New York har blivit ett väldigt populärt resmål vilket inte är konstigt med dess enorma utbud av nöjesliv. Jag ska här försöka ge en så heltäckande tipsruta som möjligt. 

Till att börja med så är det många som har frågat mig hur många svenskar det egentligen bor i New York. Det vet jag inte.
Staden, som också kallas the big apple, troligen för att det låter lite kul att säga, är indelad i massa olika "områden". Vissa ligger upptill, nåt i mitten, några mindre på kanterna och några allra längst ner.
Som grundregel brukar jag säga att tycker man om sport, då ska man försöka se så mycket sport som möjligt och handla sport. Gillar man olika typer av lagsporter så finns det massa lagsportsmatcher att titta på. Gissar att utbudet varierar beroende på årstid.

Om man inte gillar sport så kan man hoppa över att titta på eller "göra" sport. Kanske man istället är intresserad av mat. Isåfall finns ett stort antal restauranger. Dom är ofta indelade inom olika "kulinariska grupper", t ex djurkött, italienskt, olika former av asiatiskt eller till och med helt vegetariska restauranger, vilka väldigt ofta inte serverar djurkött. 
När man är mätt kan man dricka kaffe på massa ställen. Ibland kan man dricka det "på stället", ibland samtidigt som man går (men det är bra att betala innan man gör det).

Sen kan man "shoppa" i mängder lite varstans, t ex kläder (herr/dam/barn), musik (gammal/ny), samlag (herr/dam), tillbehör (till tex bilen, hemmet, barnen, dammsugaren etc), skinn, böcker med olika mycket text, kartor, illegala djur, narkotika (vilket på slang här kallas soulfood), kulor, mysk, massage, magmedel och tyger. 

När man gjort allt detta eller bara en liten del, då brukar man vara ganska trött och då är det ganska bra att sova. Antingen kan man "sova över" hos nån man känner (ytligt/väl) eller man kanske träffar nån snäll på gatan som ändå jobbar och som lånar ut nycklarna till sin bostad medan dom ändå inte är hemma (var inte rädd för att fråga). Det finns också flera hotell i stora delar av "stan". Vissa är billiga, andra är dyra, så det kan vara bra att "höra sig för" innan man "slår till". Kolla också att det finns säng på rummet, jag vet flera som blivit "lurade"! 

Om du sen, efter att har försovit dig, har tid över kan du gå omkring och bara titta, staden är stor och här finns ett stort antal kändisar, tex från tv och film liksom rock och sport. Kom också ihåg att ta mycket "foton" med kamera. Det är kul att ha sen.
Vi ses "där"!